Fácán, Vadon Tyúk Faj

Loading...

Loading...

A sorrendből húsleves, a fácán része a madarak családjának ahol megtalálják a tyúk és a hazai pulyka őseit. A fácán Franciaországban széles körben elterjedt, mert mesterségesen vadászik. Sokkal ritkább a vadonban. A fácán a vidéki területeken él, de a nagyvárosok közelében található kertekben.

Férfi fácán

Hogyan ismerhetjük fel a fácánt?

A fácánnak 30 alfajja van. A legelterjedtebb és leginkább ismert Colchis fácán (Phasianus colchicus). A fácán egy kis tyúkú madár, de hosszú farokkal kb. 80 cm. Felismerhető a tollazat nagyon színes piros-domináns, és különösen a hosszú farok piros és zöld minták. Egyes férfiaknak fehér nyakuk van a nyakuk körül. A nőstények kisebbek, mint a hímek, és tollaik csekélyebbek, világosbarna. A fácán erős, fehéres csőrrel és karimás lábakkal rendelkezik.

Screaming és fácán éneklés

A legtöbb fácánhoz hasonlóan a fácán nem énekel, de a helyzettől függően különböző hangokat bocsát ki. Ez a madár rekedt és zajos kiáltásokkal, különösen a tenyészidőszak alatt. A fácán a figyelmeztetés kemény kiabálását vagy a nyakát nyújtó terület jelölését jelzi. Szárnyai is rövidhullanak.

Fácán nőstény vagy fácán

A fácán élőhelye

Az ázsiai származású, a fácánok a mezőgazdasági területeken és a faívekben találhatók a síkságon vagy a hegyekben. Emellett nagy, elszigetelt kertekben, cserjékben, ligetekben, a vidéken, de nagyvárosok közelében is lakhat.

Fácán étrend

A fácán mindenesetítő, aki eszik, amit a földön talál. A növekvő fácánok lárvákkal, férgekkel, rovarokkal és puhatestűekkel is táplálkoznak. 5 vagy 6 hetes korban a fácán vegetáriánus lesz, és élvezi a gabonák, gyümölcsök, rügyek, virágok, hajtások és bogyók magját.

Fácán fészke

Fácán reprodukció

A fácán tenyészidőszak tavasszal, márciusban és áprilisban tart. A fácán a testét kiegyenesíti és a szárnyait elterjeszti, hogy vonzza a nőt. A fácán általában poligám. Párosodás után a nőstény egyedül marad, amíg a kölykök megszületnek. Ő teszi a fészket, ahol a tojásait fogja. A gallyakból és füvekből álló fészek a földön található, a növényzetben rejtve. Az inkubáció kb. 3 hétig tart, és a tojást májusban tartják. A nőstény 8-14 tojást rak fel, amelyet 22-25 napig ölel. A fiatalok közvetlenül a születés után hagyják el a fészket. A női fácán évente egy egyedet termel.

A fácán hasznos vagy káros a kertben?

A magok, a gyümölcsök és a virágok nagyon mohósága, ha a fácán boldogságot talál a kertjében, képes lesz megsemmisíteni néhány ültetvényedet és a vetésedet, különösen azzal, hogy belerohanod. De a fácán, különösen fiatalkorában, olyan apró gerinctelen állatok, mint a férgek vagy csigák táplálkoznak, és lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a kártevőkért a kertjéhez.

Különben is, a fészket a szeme elől és a jól rendezett kerttől el fogja távolítani. Gyakran csak rövid szakaszokat tesz a konyhakertben nagy károkat nélkül.

Loading...

Videó: sorozat tér: csirke.

Loading...

Oszd Meg Barátaiddal